1/7/10

COMPOSTATGE A L'ESCOLA


Els dos compostadors de l'escola en el fi del seu procés de compostatge


A principi d'aquest curs escolar vem posar 2 compostadors a l'escola, amb l'objectiu de crear compost orgànic pel nostre hort escolar. Vem fer un parell de cursos de formació per no divagar massa sobre el tema. Tampoc té cap complicació, però val la pena tenir un parell d'idees clares.

El primer dels compostadors vem llençar-hi, només, restes vegetals (restes de poda, pells de fruita, restes de les amanides del menjador...) i, en el segon, el mateix que el primer, més restes dels esmorzars (això inclou entrepans que poden tenir restes de pernil, mortadela..., o sigui restes d'origen animal) En principi les restes de carn no són aconsellables perquè criden a les rates, però en el nostre cas eren tan minses que no hi ha hagut cap problema. No oblidem però, que a més de totes aquestes restes sempre hem de tenir un bon pac de sorra al costat i restes de branques trencades en petits trossos per anar barrejant amb les restes orgàniques. D'aquesta manera els líquids formats en el procés de putrefacció poden drenar fàcilment i no es creen males olors.


Aquest és el seu interior, treien la carcassa que aguantava tot el compost. Si us hi fixeu bé s'hi poden veure totes les capes del procés.



Passats uns 8 mesos el compost va seguint el seu curs i comencem a tenir les primeres capes d'adob orgànic . Naturalment les últimes capes sempre estan en procés de descomposició i només hem de treure les primeres. En el nostre cas habíem de moure els dos compostadors en una nova zona de l'escola i treient tot l'adob hem pogut omplir un dels compostadors (uns 250-300l) de compost orgànic amb un any. Tot un èxit!


Alguns dels habitants que ajuden en aquest procés de descomposició, entre d'altres les famoses mosques de la fruita!, un pel molestes per la seva gran quantitat, però res més que això.




Aquí teniu el resultat final: 250-300l de sorra barrejada amb compost orgànic, perfecte per fer-la servir en el nou hort de l'escola.